In 2010 bouwde Stichting Buffelen drie toiletgebouwen met wasgelegenheid voor de inwoners van Ban Mae Phaem.

Letterlijk vertaald betekent ‘Hong Naam Ti Nai’: ’waar is het toilet?’ Tot 2010 konden we daar in Ban Mae Phaem kort over zijn. Dat was er vaak niet en als het er al was, dan was het vaak een bouwwerk van bamboe en oude planken met een lekkend dak er boven. Sommige inwoners waren genoodzaakt om voor hun dagelijkse behoefte nog het bos in te gaan en de langs het dorp stromende rivier fungeerde als douche. Dat is sinds kort verleden tijd.

Iets bouwen is een uitdaging in Mae Phaem. Bouwmateriaal is in de omgeving niet altijd voorhanden en als het er al is, ook nog eens veel duurder dan in de stad. De materialen worden voor het merendeel vanuit Chiang Mai, wat op drie uur rijden ligt, opgehaald. Vele inwoners in het dorp helpen kosteloos mee bij het zware werk dat voor de bouw gebeuren moet. Het vlak maken van de bouwgrond en het graven van de gaten voor de afvoerputten in de rotsachtige bodem van Ban Mae Phaem is, voor elk toilet, een loodzwaar karwei. De vreugde van de inwoners is echter groot. Karens hebben humor, de meest gehoorde grappen tijdens die dagen, gaan toch wel over dat ze hun ’boodschap’ op korte termijn niet meer in het bos hoeven te doen. Hard wordt er gewerkt om het benodigde zand voor de bouw uit de rivier te scheppen. Als dat eenmaal gebeurd is, kunnen twee dorpsbewoners, Keal en Lee samen met de beste bouwvakker van de omtrek, genaamd Jot, aan de slag. Binnen enkele weken staan de drie gebouwtjes overeind. Twee toiletten zijn voorzien van verlichting. Een toilet staat in een gedeelte van het dorp waar geen stroom voorhanden is. Daar mogen hoofdlampen, zaklantaarns en kaarsen nog voor het licht zorgen. Als de bouw af is, valt het op dat er aan het einde van de middag niemand meer een ’douche’ neemt in de langs het dorp stromende rivier.

Project ’Hong Naam Ti Nai’ is voor de inwoners en voor Buffelen uitermate geslaagd, mede omdat er door de inzet drie, in plaats van de geplande en gebudgetteerde twee toiletten gebouwd zijn. Het was voor Buffelen tevens een eerste project om te zien hoe de inwoners op een liefdadigheidsproject uit Holland zouden reageren. Dat is naar verwachting verlopen.